Kristineberg

Kristineberga Kyrka invigd 1957
Altarskulptur av David Wretling 1959.
Kvartsformation i Kristinebergsgruvan, påträffad den 29 november 1946.
I mitten av 1930-talet började företaget Boliden bryta malm här i området och det var
vid en bergssprängning 1946 som det märkliga inträffade. När dammet lagt sig framträdde
en två meter hög Kristusgestalt i berget, en ljus gestalt i glänsande vit kvartsit och fotsid mantel, mot en mörkare bakgrund.
Kyrka nittio meter under jord
Nittio meter under jord, helt unik i sitt slag i världen, ligger Underjordskyrkan i Kristineberg. Det är en ekumenisk kyrka, med en mäktig akustik och miljö.
Under andra världskriget gjorde bristen på olja att det var svårt att få tag på både drivmedel och gummidäck. Detta var ett allvarligt hot mot transporterna inom gruvnäringen i Bolidenområdet.

Lösningen blev en nästan tio mil lång linbana för malmtransporterna mellan Kristineberg och Boliden. Efter ett rekordsnabbt arbete av 1500 man, stod världens längsta linbana färdig den 14 april 1943 då malmlinbanan invigdes och den 9 januari 1987 gick sista malmkorgen från Kristineberg till Boliden.

Malmen är nu utbytt mot turister. 1989 gick premiärturen för turisttrafik mellan Örträsk och Mensträsk, en sträcka på 13,6 km. Resan tar nästan 2 timmar, så det finns gott om tid att avnjuta lunchkorgen i en avstressande miljö, där man glider fram över trädtopparna.

Läs mer och boka en resa HÄR!